TC Kimlik Kartı PEN Değeri nedir - Zon Mimarlık Blog

TC Kimlik Kartı PEN Değeri nedir

T.C. Kimlik Kartı PEN Değeri nedir

Zon Mimarlık Hizmetleri olarak verdiğimiz mimarlık hizmeti dışında olmasına rağmen, kişisel olarak yaşadığım sorundan dolayı benzer sorunlar yaşayabilecek insanlara yardımcı olmak için bu bilgileri blog olarak buradan paylaşıyorum.

E-Devlet'e yani "turkiye.gov.tr" adresine giriş yapmak için farklı seçenekler mevcut. Bu seçeneklerden biri de T.C. Kimlik Kartı ile giriş. E-Devlet üzerinden yapılacak bazı işlemler için e-devlet şifresi ile sisteme girmek yeterli olmuyor. (Bir yakınım E-devlet üzerinden internet abonelik sözleşmesi onayı yapmak istediğinde bu sorunla karşılaştı) İşlemi yapmak için "daha güvenli bir yöntemle giriş yapılması" gerektiği uyarısı geliyor.

Bu yöntemler 

  • Mobil İmza
  • Elektronik İmza
  • T.C. Kimlik Kartı
  • İnternet Bankacılığı

Yakınımın mobil imzası, elektronik imzası olmadığı ve internet bankacılığı kullanmadığı için bu yöntemleri kullanamıyordu. Elimizde akıllı kart okuyucu bulunduğu için, T.C. Kimlik Kartı kullanarak sisteme giriş yapmayı seçeneği tercih ettik. Bu aşamadan sonra işler biraz zorlaştı.

T.C. Kimlik Kartıyla sisteme giriş yapmak için elinizde bir akıllı kart okuyucusu bulunması gerek. Tabi ki T.C. Kimlik Kartınızın da olması gerek. Bir de T.C. Kimlik Kartı zarfının içinde verilen T.C. Kİmlik Kartı PIN şifrenizin de olması gerekiyor. Kimlik kartı PIN'inizi bulamıyor ya da hatırlamıyorsanız farklı yöntemlerle E-Devlet'e girerek E-Devlet üzerinden de alabiliyormuşsunuz. Bununla ilgili internetten bilgi bulabilirsiniz.

T.C. KİMLİK KARTIYLA E-DEVLETE GİRİŞ:

Öncelikle akıllı kart okuyucusuna T.C. Kimlik kartınızı yerleştiriyorsunuz. Doğru şekilde yerleştirilmesi önemi.

E-Devlet'e giriş seçeneklerinden T.C. Kimlik Kartı ile giriş seçeneğini tıklıyorsunuz, açılan bölüme T.C. Kimlik Numaranızı giriyorsunuz. açılan sayfada bir "İşlem Kodu" beliriyor.

Bu işlem kodunu "E-Devlet Kimlik Kartı Uygulamasına" girmeniz gerekiyor. Bu uygulamayı sayfadaki linke tıklayarak indirebilirsiniz. İndirilen "edevlet-ekimlik.jnlp" java uygulamasını tıklayıp çalıştırdığınızda açılan pencereye az önce E-Devlet giriş sayfasında çıkan işlem kodunu giriyoruz ve altındaki kullanmakta olduğumuz akıllı kart okuyucunun simgesini tıklıyoruz.

E-Devlet Kimlik Kartı Uygulaması penceresinde T.C. Kimlik Kartı PIN'i isteniyor. T.C. Kimlik Kartı alırken bize verilen zarftaki kimlik kartı PIN numarasını girip, "tamam" butonunu tıklıyoruz.


Bizim sorunumuz bu noktada başlamıştı. Girişle ilgili internetteki videolara göre yukarda yazdığım işlemler yapıldıktan sonra E-Devlet sitesine giriş yapılmış oluyor. Ama, anladığım kadarıyla biz sisteme ilk defa kimlik kartı ile girmeye çalıştığımız için, bir de "PEN Değeri" girmemiz istendi. Arama motorları kullanarak internetten aramalar yapmama rağmen PEN değerinin ne olduğuna dair hiç bir bilgi bulamadık. T.C. Kimlik Kartı PUK kodunu, kişisel mesajı vs. denememize rağmen bunlar da işe yaramadı. En sonunda E-Devlet Çağrı Merkezinin numarasını "160" bulup orayı arayıp "PEN değerini" öğrendik.

PEN DEĞERİ:

T.C. Kimlik kartlarımızın arka yüzünde sağ kenarda "PEN" yazısı ve yanında 6 haneli bir sayı bulunuyor. Bu 6 haneli sayı bizim T.C. Kimlik Kartı PEN değeri oluyormuş.

PEN değeri girip "tamam" butonunu tıkladıktan bir süre sonra tarayıcıda E-Devlet sayfasına girmiş olduğunu göreceksiniz. Artık "daha güvenli bir yöntemle" E-Devlete girmiş oluyorsunuz, böylece şifreyle giriş yapıldığında yapılamayan bazi işlemler artık yapılabiliyor. Daha sonraki T.C. Kimlik Kartıyla E-Devlet'e giriş işlemlerinde uygulama PEN değeri istemedi. Muhtemelen sadece ilk defa giriş yapılırken gerekiyor.

Umarım bizim gibi bu noktada takılanlar için faydalı olmuştur.